top of page

Doğalgaz ile Tasarruf


Doğalgazı tasarruflu kullanma yöntemleri; Günümüzün en çok kullanılan gazı olarak var olan doğalgaz genelde tasarruflu olmadığı gerekçesi ile tartışma konusu olmaktadır. Bizler de kombi servisi olarak doğalgazın uygun bir gaz olmadığını belirterek tasarrufu yaşamanın ya da doğalgazı daha tasarruflu hale dönüştürebilmenin sizlerin elinde olduğunu dile getirmekteyiz. Doğalgaz her zaman için uygun olmasa da bazı uygulamalar ya da bazı dikkat edilecek noktalar uygun hale getirebilir. Bu sebeple de sizlere sayfamızda Doğalgazla Tasarruf konusundaki bilgileri sunacağız.

Doğalgazla Tasarruf Yaşama Yöntemleri Nelerdir?

*Öncelikle binanıza ısı yalıtımını yaptırın. Günümüzde ısı yalıtımı olmayan bina sayısı azdır. Fakat olan bina sayısı daha fazladır. Isı yalıtımı eğer günümüz şartlarında kaliteli malzemelerle yapılmış ise yaşanılacak tasarruf oranı her zaman için yarı yarıya olur. Bu sebeple de binanıza ısı yalıtımı yok ise tasarrufu yaşamak amacı ile yaptırın ve bu anlamda işin uzmanından yardımları alın. Bu konuda kat sakinlerini de ikna etmeniz gerekmektedir.

*Kullandığınız cihaz kombi ise bakımlarını mutlaka yaptırın. Kombi bakımları senede bir kez yapılır. Yapılmasından çok bu anlamda işin uzmanından yardımlar almak her açıdan önemlidir. Kombiye yapılacak bakım her sene düzenli şekilde olur ise kombi her zaman olması gerekenden iyi çalışır ve sizlerin de tasarrufu yaşamasına yardımcı olur. Bu sebeple de bizler Baymak Kombi Servisi olarak sizlere kombilerin bakımlarını işin uzmanına senede bir kez yaptırın önerisinde bulunmaktayız.

*Oda termostatı kullanmayı deneyin. Oda termostatı kullanılmayan dairelerdeki kombiler sürekli çalışır. Bu çalışma sırasında da sürekli yakıt tüketir. Fakat oda termostatı oda ayarlandığında oda ısısı ayarlanan ısıya geldiğinde oda termostatı cihazın çalışmasını durdurur. Bu anlamda oda ısısı düşene kadar cihaz çalışmaz. Oda ısısı düştüğünde ise cihaz yeniden devreye girer. Cihazın çalışmadığı o aralıkta ise yakıt tüketimi olmadığında doğalgaz tasarrufu yaşanılır.

*Peteklerinizin bakımlarını yaptırın. Petek bakımı kombi terimine göre tesisat yıkama olarak geçmektedir. Bu uygulama da kombi bakımı kadar önemlidir. Bu sebeple de kullanıcılar tarafından önemsenerek yapılmalıdır. Yani bir kombi nasıl bakıma ihtiyaç duyuyor ise petekler de bakıma ihtiyaç duyar. Bakımları da senede bir kez değil üç senede bir kez yapılır. Özel makine ve kimyasal ilaçla yapılan bu temizlik peteklerin daha verimli çalışmasına neden olurken sizlere tasarrufu da aynı zamanda yaşattırır. Bu uygulama için Baymak Servisi’ni arayabilirsiniz.

*Termostatik vana kullanın. Termostatik vananın kullanım sistemi ile oda termostatı hemen hemen aynıdır. Tek farkı termostatik vananın peteklere takılarak kullanılmasıdır. Bu anlamda peteğe takılan ısı vanası sayesinde de yine cihazınız sürekli çalışmaz. Durduğu zaman da sizlerin tasarrufu yaşamasına yardımcı olur. Yalnız oda termostatı ya da termostatik vana arasında seçim yapmanız gerekmektedir. Özellikleri benzer olduğundan ikisinden birini tercih etmeniz gerekmektedir.

*Peteklerinizin önünü kapatmayın açık kalsın. Peteklerin önü kapandığı zaman odayı ısıtması her zaman için daha güç olur. Bu durum sebebi ile de aldığınız verim düşük yakıt tüketimi daha çok olur. Peteklerinizin önünü eşyalarınızla kapatmayın. Bırakın açık kalsın ki ısı odaya yayılsın sizler de beklentinize yanıt alırken tasarrufu da aynı zamanda yaşayın.

*Peteklerin üstüne ıslak kıyafetlerinizi yerleştirmeyin. Peteklerin amacı dairenizi ısıtmaktır. Islak kıyafetlerinizi ısıtmak ya da kurumasına yardımcı olmak değil. Bu uygulama kış aylarında hemen hemen tüm tüketicilerimiz tarafından uygulanır. Fakat uygulama peteklerin ısıyı yayamamasına ve doğal olarak da sizlerin randıman alamamasına neden olur. Bu sebeple de sizlere peteklerin üstüne bir şey yerleştirmeyin önerisinde bulunmaktayız.

*Peteklerin arkasına ısı yalıtan levhalar yerleştirin. Bu levhalar petekten gelen ısının daha net olmasına ve odaya da daha net yayılmasına yardımcı olur. Önemi büyük uygulamalardan olduğu için bizler de tavsiyede bulunmaktayız. Uyguladığınızda faturalarınızdaki farkı her zaman için sizler de göreceksiniz.

*Pencerelerinize pvc kaplatın. Pencereleriniz eski ise bu soğuk havanın direk olarak odaya geçmesine neden olacaktır. Siz ısıtıcı cihazınızın ayarını ne kadar yüksek tutarsanız tutun ısı bir yerden dışarı kaçarak soğuk hava bir yerden daire içine sızar. Bu anlamda beklentinize yanıt alamaz yani ısınamazsınız aynı şekilde tasarrufu da yaşayamazsınız. Pvc kaplatırsanız da daha sağlıklı sonuçlar alır faturalarınızdaki tutarları düşürürsünüz.

*Perdeleriniz peteklerin önüne gelmesin. Başta da belirttiğimiz gibi peteklerin önü her zaman açık kalsın. Oda daha iyi ya da daha şık görünsün diye perdeler her zaman uzun alınır. Fakat peteklerin önüne gelen perdeler ısıyı engellemektedir. Bizler de bu sebeple perdeleriniz kısa olsun kısa olmasa bile petek üstüne gelecek şekilde katlayarak kullanın önerisinde bulunabiliriz.

*Cihazınızın ayarları ile sürekli oynamayın. Mesela kombi kullanıcısı olarak kombi ayarını sabit bırakın. Dairenizde olsanız da olmasanız da özellikle de kış aylarında kombiyi kapatmayın. Kombi kapalı kaldığı süre zarfında olması gerekenden daha fazla yakıt tüketir. Çünkü kapatıldığında daire soğur ve yeniden açıldığında dairenin ısıtılması zaman alır. Kombi de bu anlamda olması gerekenden fazla yakıt tüketeceğinden tasarrufu değil de sarfiyatı sizlere yaşattırır. Bu durum sebebi ile de kombiyi kısık bir ayara getirin ve kapatmadan sürekli olarak bu ayarda çalışmasını sağlayın.

*Dairenizi her zaman ara katlardan seçin. Ara katta olan daireler unutmayın ki her zaman için çok daha iyi ısınır. Bu durum sebebi ile de sizler her zaman için kısık bir ayarda beklediğiniz randımanı elde edersiniz. Kombiler özellikle var ise daire ara katta olsun. Üst ya da alt katta olan ısıtıcıların ayarları yüksek olur alınan randıman düşük olur. Aynı zamanda dükkan üstü daireleri ısıtmak her zaman daha güç olur. Kombi bazen yeterli gelmez elektrikli ısıtıcıları ya da daha farklı ısıtıcıları kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle de sizlere dairenizi seçerken de bu durumu düşünün önerisinde bulunmaktayız.

*Sıcak su ayarını kombiden yapın. Kullanıcıların yaptığı hataların başında bir de sıcak su ayarlaması gelir. Musluk açıldığında duş sırasında olsun ya da mutfakta bulaşık kullanımında olsun su çok sıcak geldiğinde kullanıcılar genelde musluğun soğuk su kısmını da aynı anda açmakta ya da musluklarına göre soğuk su kısmına doğru çevirerek suyun biraz daha ılık olmasını ya da yakacak sıcaklıkta olmamasını sağlamaktadır. Bu durumda kombinin daha az enerjide çalışacağını düşünmeyin. Çünkü kombilerin çalışması her zaman için sizin ayarladığınız ısıda olacaktır. Bu durumda da diyebiliriz ki kombiden sıcak su ayarını düşürürseniz her zaman için yaşadığınız tasarruf oranı düşer.

*Ortam aşırı ısındığında pencereleri açmayın. Bu hata da çoğu kullanıcı tarafından yapılmaktadır. Kullanıcılar genelde sıcaktan bunaldıkları zaman direk kombi ayarını kısmak yerine pencereyi açarak ortamı serinletmektedir. Bu durumda da doğalgaz tasarrufu kesinlikle yaşanılmaz. Yapılması gereken kombideki ayarı kısmaktır. Kombi ayarı kısık olduğu sürece ortamdaki ısı da yavaş yavaş düşecektir.

*Kullanmadığınız odalarınız varsa ya kapıları kapatın ya da petek vanaları açık bırakın. Daire içinde kullanmadığınız odalarınız olabilir. Peteklerin vanalarını açık bırakmanız her zaman için doğru seçim olacaktır. Zaten bir dairede en azından 3 petek vanası açık olmalıdır. Kullanmadığınız odalarınız olduğunda petek vanalarını açın bırakın. Kapatmak istiyorsanız da odanın kapısı her zaman kapalı olsun. Aksi durumda sıcak odalara bu odadan soğuk hava gelir ve hava akışında düzensizlik yaşanır. Kombi de bu durumda yeniden ortam soğuduğundan devreye girerek çalışma sağlar. Bu özelliği de dikkate almanız gerekmektedir.


84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page