top of page

Sıcak Su Kullanırken Kaloriferler Isınıyor


Yaz dönemleri yaklaştığında kombiler de direk yaz konumuna alınıyor ve kalorifer devri kapanmış oluyor. Bu durum en çok da kış boyu yüksek fatura ödemek zorunda kalmış kullanıcıları sevindiriyor. Ancak bazen karşılaşılan durumlar akılda soru işaretlerine neden olabiliyor. Mesela kombi yaz konumuna alınmış, sıcak su kullanılıyor sonra evde bir sıcaklık algılanıyor, peteklere dokunan kullanıcı sıcaklık olduğunu görüyor. Bu durumun sebebi ya da sebepleri nelerdir bakım.

Sıcak Su Kullanırken Kaloriferler Isınıyor

Musluğu sıcak su talebi için açtığınızda kaloriferlerde ısı durumu oluyorsa bu durumda önce tüm kaloriferlere bakın.

Kaloriferlerin birkaç tanesinde sıcaklık varsa eğer bu durum normaldir. Çünkü kombiler sıcak su uzun süre kullanıldığında veya yüksek derecede kullanıldığında içinde bulunan suyu tesisata aktarır. Bu işlemi parçalar zarar görmesin diye yapar. Bu yüzden de kombiye en yakın birkaç kaloriferde sıcaklık olabilir. Bu durum oluyor diye kalorifer vanalarını kapatırsanız kombi parçaları zarar görür ve masraf çıkar. Bu yüzden vanalar açık kalmalıdır.

Kaloriferlerin hepsi ısınıyorsa bu bir arızadır. Çünkü kombi yaz konumuna alınmıştır. Yaz konumunda kombinin sadece sıcak su talebine yanıt vermesi gerekir. Petekleri ısıtmaması gerekir. Peteklerin tamamını ısıtıyorsa bir sorun var demektir.

Bu durumda genelde;

  • Üç yollu vana arızası

  • Anakart arızası olabilmektedir.

Üç yollu vana dediğimiz parça kombide sıcak su ile kalorifer devresini birbirinden ayıran parçadır. Parça arızalandığı zaman sıcak su kullanımında suyu kalorifer tesisatına kaçırır ve bu yüzden tüm kaloriferleri ısıtır. Parça arızasında tamir ve değişim uygulamaları yapılabilmektedir.

Anakart dediğimiz parça kombinin beynidir. Çalışma voltajı alan ve gönderen, kombide en önemli parçalardan biridir. Üç yollu vananın olmadığı kombilerde bu sorunda genelde anakart arızası da karşımıza çıkabilir. Parça arızasında hem tamir hem de değişim uygulaması yapılabilir.

Ancak her arızada olduğu gibi bu arıza durumunda da yine teknik açıdan yardım ve destek almak amacıyla servis çağırmanız gerekir. İşi uzmanına bırakarak servis yardımı almanızı öneririz.


685 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page